Blog gadis jiwang
what actually you want?
Thursday, 31 March 2016 | 15:20:00 | 1 comments

you have been live for a long time. there are so many things that you learn. a part of your life is about love.

where

 you had create memories with your lover, you face so many problem with her/him. and you always keep saying that 'I LOVE YOU' toward her/him. every single things you wanna share together. and people around pray for both of you to stay in the relationship. 

you!

have everything. you have a big family who always support whatever you did, you have a lot of friend who really helpful, you have a lover who always be with you.

but....

sometimes, you need a space to think about yours. about your future, your studies, your dream, your work, your life, your family and of course about what you want to be.

so,

you prefer to stay away from other people. you try to find it. alone. only yourself. without anyone. friends, family, teachers, also you lover. you put them to the edge. and you walk away the street to find what you want. 

and...

Then you realize that you just want peace of mind only.
why?

because you're too tired to think of anything that is not important.  

then...

you go to a beautiful place. it seem similar but you haven't come before. you walk along the corridor. and you feel very calm. you're hoping that you could stay at the place. 

actually,

you almost complete your fulfill. when you know the right way to choose, you just have to go to that way, without hesitation and you will get what you really need to complete your mission.

as

A MUSLIM. 

while

other people still with their own lifestyle, you make a move to get out from that life, it a good decision. because  you are on the right path.

guys,

we want to live happily, but we didn't try to find happiness. if you find it, maybe it not your real happiness. until you find Allah.

 you're allowed to make love,
you're allowed to give love,
you're allowed to recieve love,
you're allowed to spread love,
you're allowed to do anything!

but,

do not place your high hopes on it. just in case you are broken, at least it not effect your mental. on my last words, if you find Allah, He will give the best things to you. maybe not now, because the best often come slowly. He already plan your life story. don't worry. 

p/s: this is my first time update an entry in english. i am not good in english but i love to speak and write in english with broken english. maybe there had a few mistakes in words. just ignore it and act like you understand what i am tried to tell. 

Thanks for reading

describe perasaan? boleh ke?
Monday, 14 March 2016 | 21:30:00 | 1 comments

assalamualaikum kawan-kawan. 
sihat semua? 
alhamdulillah, syukurlah kalau sihat. maklumlah sekarangkan musim demam dan sebagainya. kalau sihat tu ucaplah alhamdulillah.

guys, hari ni nas nak sembang sikit pasal perasaan. tapi bukan perasaan terhadap manusia or what ever. it about perasaanlah!

before that, takziah diucapkan kepada abang muteq yang baru kehilangan ibu kesayangannya beberapa hari yang lepas. semoga abang terus kuat! sayu saya dengar bait-bait ayat abang tentang pemergian ibu abang. menangis jugaklah baca kata-kata tuu semua. 

baiklah, mari kita teruskan ke tajuknya. apa itu perasaan? apa yang korang semua boleh cerita tentang perasaan? ada ke manusia kat dunia ni yang tak ada perasaan?

wow wow wow!!!
what is this? asal tetiba lama menyepi tetiba nak sembang pasal perasaan ni? patah hati ke kak? 

*gelak sambil tepuk-tepuk meja*
kita abaikan soalan mengenai patah hati tadi.  so? lately ni perasaan Nas macam tak menentu pulak. bukan sebab PMS eh.  perasaan ni macam satu hari tuu mesti ada banyak perasaan yang datang. awal pagi bahagia, dalam kelas happy, keluar kelas sakit hati, jumpa lecturer mood biasa je, makan mood nak marah, skrol insta menyampah, skrol fb pening kepala, skrol we Chat bosan, jumpa member-member kadang rasa macam malas nak bercakap. moody and so many types of feeling yang keluar. hahaha english berterabur kau! kohkohkoh.

yeah, perasaan ni memang banyak! sampai kadang kita tak tahu nak describe dia macam mana. contoh kan kita tengah happy. happy gila-gila tapi kita tak tahu macam mana nak describe happy gila-gila tu macam mana tapi kita hanya mampu explainkan dengan menunjukkan riak wajah yang seolah-olah tengah happy. peningkan baca? dalam kata mudahnya, muka kita nampak macam berseri-serilah kalau kita tengah happy. pastu mesti ada orang tanya
"amboiii, happy semacam je? ada pape ke ni?" 
"tak pernah aku tengok kau happy sampai macam ni sekali. asal?"

lebih kurang macam tulah perasaan yang happy. tapi kita bukan ada satu je perasaan kat dunia. banyak perasaan sebenarnya. marah, sedih, gembira, bahagia, stress, dan macam-macam lagi. kita hanya mampu mengekspresikan sahaja perasaan itu tanpa boleh menunjukkan bentuknya. kalau kita marah, kita akan tunjukkan melalui nafas kita yang turun naik. kalau kita sedih kita tunjukkan dengan tangisan, kalau kita stress kita tunjukkan dengan muka pun serabut. betul tak? 

lain orang lain cara dia mengekspresikan perasaannya. dan kadang orang tidak suka menunjukkan perasaan sebenar yang dihadapinya. lebih-lebih lagi perasaan sedih. dia akan tunjukkan betapa happynya dia sedangkan dia sedang bersedih. sedihkan? 

sebenarnya tak kesah pun macam mana kita tunjukkan perasaan kita tu depan orang ramai cumanya jangan terlampau. setengah orang tak suka kita happy sangat, kita sedih sangat pun orang tak suka apatah lagi kalau setiap hari asyik nak marah-marah je kann? 

Nas ada tanya kawan-kawan Nas pasal perasaan ni. hurmm... jawapan dorang bagi tuu kebanyakannya jawapan orang dah patah hati. hahahah *oppss, maaf* 
"perasaan tak menentu" - senah
"jangan tanya perasaan saya sebab semuanya dah hancur" -datin maimun
"perasaan ialah sesuatu yang sangat sensitif dan hanya ingin difahami, disayangi , dihargai oleh orang yang kita harapkan" - Budax Johor
"tak faham dengan perasaan sendiri" - Janda anak kembar.

k, nama tu saja je reka ehh, tak de kaitan pun antara yang hidup dan yang telahpun meninggal dunia. so, that is the answer. how they describe about perasaan. and for me. 
"perasaan ni satu perkara yang kita tak boleh nak huraikan dengan perkataan dan hanya mampu menunjukkan dengan riak wajah atau bahasa tubuh sahaja."

korang nak tanya how to describe our feelings? haha, jawapan dia korang dah baca pun tadi. so, that my thought about feeling. what ever you feel everyday is about what you think you will be. if you wanted to be an aggressive person, expresses your feeling. semua orang berhak untuk mengekspresikan perasaan mereka, cumanya dengan cara yang betul atau tidak. 

but, the best way is ikut apa yang allah suruh. nak happy boleh nak gelak boleh tapi berpada-pada. pernahkan dengar ayat ni 
"kalau kita asyik gelak je, nanti mesti menangis"
"orang yang selalu gelak ni hati dia tengah menangis" 
and what so ever word lah yang korang pernah dengar. so, in abang muteq situation. what do you think about his feeling that time? happy? ke sedih? agak tidak cerdiklah kalau abang muteq nak happy-happy main bunga api pulak kan bila dah tau orang yang paling dia sayang pergi buat selama-lamanya. so mestilah dia sedih. tapi sedih tuu janganlah sampai kita tak nak makan. mogok lapar berminggu-minggu. kurung dalam bilik tak keluar-keluar. percaya pada takdir dan itu sudah tertulis untuknya. haritu hari abang muteq, entah esok lusa kita pulak yang kena. macam mana? 









Thanks for reading


Older Post
Landlord


Nasibah bt Mohd Rusdi (Nas). More about me? just click down here:-
Entries About Links Karya